Op naar 2024: 3 overtuigingen die ik als hondentrainer graag in 2023 achterlaat

dec 31, 2023 | Hondentraining

Het is bijna zover, 2024 staat voor de deur. Vind jij ook dat dit jaar voorbij gevlogen is? Ik herinner me het nog als gisteren dat we aftelden naar het nieuwe jaar, 2023. Nu staat de champagne (of in ons geval cava) al klaar om op middernacht rijkelijk te vloeien.

Het einde van het jaar is altijd een periode waarin er wordt teruggekeken op het voorbije jaar en vooruitgeblikt naar wat het nieuwe jaar gaat brengen. Ook ik heb me gewaagd aan zo’n jaarreflectie. Er is het voorbije jaar heel wat gebeurd. Op de persoonlijke hoogtes en laagtes kom ik later nog wel eens terug. Nu wil ik het hebben over mijn reis doorheen hondenland, waarbij ik verschillende honden begeleid heb en heel wat overtuigingen gehoord en gezien heb die ik liever niet meeneem naar 2024.

Pawsome vanalles

Ik heb dit jaar niet stilgezeten. Toch merk ik dat de jaarreflectie over mezelf als ondernemer voorlopig maar 1 woord kent: chaos. Het is een jaar geweest van zoeken naar wie ik ben als ondernemer, naar wat ik wil met mijn bedrijf en op welke manier ik dit de wereld in zet.

De grootste verwezenlijking dit jaar is de lancering van mijn webshop Pawsome Goodies. Hiermee heb ik dit jaar al tientallen (voedingsgevoelige) honden kunnen doen genieten van gezonde snacks, zonder dat hun lijf ervan afziet. Met als kers op de taart, de spetterende kerstbox vol lekkers en leuks. Heb je dit gemist en ben je benieuwd waarover ik het heb? Check dan snel de webshop hier!

Naast Pawsome Goodies, bleef uiteraard Pawsome Together ook nog verder shinen. Ondertussen ben ik alweer een goed stuk opgeschoten in de opleiding hondengedragstherapeut, waarbij ik de modules trainer en instructeur al heb afgerond. Het is een intensieve opleiding, waardoor heel veel van mijn energie daar naartoe gaat. Een van de redenen dus waarom ik dit jaar veel minder actief was op Social Media dan ik zou willen. Tijd dus om daar in 2024 verandering in te brengen.

En uiteraard heb ik ook enkele hele fijne honden en hun gezin mogen helpen naar meer rust en een fijnere samenwerking. Ik ben zo ontzettend vereerd dat ze die taak aan mij toevertrouwen. De weg die je samen aflegt in zo’n traject is intens en er wordt ontzettend hard gewerkt. Als ik zie hoe hond en baasje naar elkaar toegroeien, elkaar beter leren kennen en dus ook beter op elkaar ingespeeld raken, wordt ik zo intens gelukkig. Dit is echt waarvoor ik het doe. Honden én hun baasje laten schitteren en vooral laten genieten van elkaar!

→ Zelf op zoek naar een externe blik op jullie samenwerking en handvaten om nog beter op elkaar ingespeeld te geraken? Ook in 2024 help ik je graag op weg!

3 overtuigingen die ik als hondentrainer graag in 2023 achterlaat

Sarah, to the point graag!
Welke overtuigingen wil je in 2023 achterlaten?

Ik sprak dit jaar met verschillende hondenouders. Op straat, via een kennismakingsgesprek, tijdens de opleiding, op de hondenschool, enzovoort. Overal waar ik merk dat mensen willen praten over honden gooi ik wat extra olie op het vuur om de vlam aan te wakkeren! Tijdens die gesprekken zijn er dus een heel aantal dingen die vaak naar boven komen. Dit jaar viel het me op dat er 3 overtuigingen zijn die zo goed als altijd naar bovenkomen in een gesprek. Ofwel zijn mensen er heilig van overtuigd, dan steek ik mijn energie er niet in om ze te bewijzen dat het niet zo is. Ofwel worden mensen er enorm onzeker van, omdat het lijkt alsof die overtuigingen de heilige graal zijn. Tijd dus om daar verandering in te brengen!

Mijn hond moet loslopen om gelukkig te zijn

Is dat? En daar is de kous eigenlijk mee af. Geluk hoeft niet af te hangen van loslopen. Ik durf zelfs verder gaan: honden die loslopen zijn minder gelukkig, dan honden die aan de lijn lopen. Oké, dit is misschien wat overdreven, maar er is een uitleg voor. Honden die loslopen hebben vaker een baasje die erop vertrouwt dat het loslopen uitdagend genoeg is als dagelijkse mentale stimulatie. Vaker, dit is dus niet bij elke hond en elk baasje zo! Hoewel honden die loslopen hun neus achterna kunnen en de vrijheid krijgen om zelf te bepalen waar ze heen willen, toch is het minder uitdagend dan wanneer je hondenouders hebt die verschillende activiteiten plannen met hun hond om die op verschillende vlakken uit te dagen. Zeker wanneer de loslopende hond dagelijks naar hetzelfde stukje gras of bos gaat.

En aangelijnd wandelen hoeft niet te betekenen dat een hond maar 1,5m vrijheid krijgt. Lijnen van 5 of 10 meter kan je tegenwoordig ook in alle dierenwinkels vinden. Ben jij zo’n hondenouder die een hond heeft die niet kan loslopen? Dat is helemaal ok! Heb jij een hond die wel los kan lopen? Dat is ook helemaal ok! Geef elkaar in 2024 de ruimte om samen te genieten van de prachtige natuur.

Aangezien ik al x aantal honden heb opgevoed, heb ik het recht om commentaar te geven op de manier waarop jij met jouw hond omgaat

Oké eerlijk, niemand gaat dat ooit zo vlakaf gezegd hebben (of dat mag ik toch hopen). Toch zie je heel erg veel mensen op straat dit denken, nadat ze commentaar hadden op baasjes die hun uiterste best doen om hun hond te laten overleven in deze veeleisende maatschappij. Jij, als ervaringsdeskundige in het opvoeding van jouw eigen honden, hebt geen ervaring met het opvoeden van de hond die je tegenkomt. Je hebt geen zicht op de medische achtergrond, op opgelopen trauma’s of nare leerervaringen. Zolang iemand niet om jouw hulp vraagt, hoef je jouw adviezen dus ook niet te geven. En als iemand wel om jouw hulp vraagt, wees dat hulpvaardig. Denk in oplossingen, in plaats van kritiek af te vuren op alles wat er ogenschijnlijk fout gaat.

Zonder leiderschap zal je hond nooit naar je willen luisteren

Leiderschap. Voornamelijk ongezond leiderschap. Het leiderschap waarbij op dictatoriale wijze gedrag geëist wordt en waarbij er grote en fysieke consequenties volgen als de wil van de leider niet gevolgd wordt. Weg ermee! Jouw hond heeft nood aan een empathische wegwijzer. Eén die hem de ruimte geeft om de wereld zelf te gaan ontdekken, maar ook instaat voor veiligheid door routine en bewust gekozen regels te hanteren. De dictatoriale leider zal zelfontplooïng onderdrukken. De wegwijzer zal aan de kant staan juichen bij elke (moeilijke) stap die er wordt gezet. Beide zijn leiders, maar met een heel andere connotatie! Sta jij in 2024 samen met mij aan de zijlijn jouw hond toe te juichen

Op naar 2024

Ik zal in 2024 niet enkel aan de zijlijn jouw hond staan toejuichen, maar jou ook ondersteunen in de reis die jij maakt als baasje/hondenouder/hoe je het ook wil noemen. De wereld wordt er niet vreedzamer op. Dus net nu hebben we elkaar nodig om elke (moeilijke) stap in de goede richting te vieren. Ik wil je in 2024 graag inspiratie geven om die stappen te zetten, om je kennis te vergroten. Ik wil je helpen bij het ontwikkelen van jouw empathische wegwijzer voor jouw hond.

De beste manier om dat te doen, is door regelmatig te bloggen. Uiteraard zullen stukken ervan ook op mijn Social Media kanalen verschijnen. Toch merk ik dat ik vaak meer wil vertellen dan de tijd die mensen op die sociale media aan een post willen schenken. Dus bloggen, it is.

Ben jij benieuwd naar meer? Laat je mailadres hier achter en ik hou je op de hoogte wanneer de volgende blog online komt.

Mocht je met vragen zitten over een bepaald onderwerp of wil je graag meepraten over het bovenstaande? Laat gerust een comment achter hier onder de blog of op mijn Instagram en Facebook pagina @pawsome.together.

Voor nu wens ik je een heel fijne jaarwisseling, zonder grote zorgen en met voldoende veiligheid!
En ja, het is oké om je hond te steunen als hij bang is van het vuurwerk!

Liefs,
Sarah

Recente blogposts

Castratie, to do or not to do?

Castratie, to do or not to do?

Castratie is een gevoelig thema en dat bleek maar weer eens toen dit tijdens de opleiding ‘Hondentrainer’ aan bod kwam. De gemoederen laaiden hoog op. Er zijn voor- en tegenstanders. Die zullen er altijd zijn. Maar waarom blijft dit zo’n felbesproken onderwerp?Ook wij...

Trainingshulpmiddelen als reddende engel?

Trainingshulpmiddelen als reddende engel?

“Honden met een tuig aan trekken. Dat is het effect van een tuig. Ze hangen met hun volle gewicht naar voor en sleuren je zo overal naartoe.” Let’s break it right away, ook honden aan een halsband kunnen je overal naartoe sleuren. Uitspraken als deze hierboven hoor ik...