Ongewenst vs. probleemgedrag

Jul 27, 2021 | Hondentraining

Ken jij dat? Het verschil tussen ongewenst gedrag en probleemgedrag? Is er wel een verschil?

Het is er zeker! In de volksmond worden die woorden vaak verward of met dezelfde betekenis gebruikt, maar dat is niet helemaal correct. Er is weldegelijk een verschil. En dat verschil zit hem niet in het gedrag, maar wie er met het gedrag geconfronteerd wordt.

Even kort uitgelegd.

  1. Je hond doet iets, stelt een gedraging waar je helemaal niet blij van wordt. Het is ongewenst, want JIJ vindt het vervelend of onhandig.
  2. Je hond doet iets, stelt een gedraging die voor hem een gevaar kan betekenen of tot een probleem kan leiden. JOUW HOND is dus kwetsbaar en ondervindt hiervan problemen (of zal hiervan problemen ondervinden).

Enkele voorbeelden:

  • Je hond is dol op keitjes en graaft heel je tuin overhoop om de mooiste keitjes te vinden. JIJ vindt dit ontzettend vervelend -> ongewenst gedrag.
  • Je hond is dol op keitjes en eet ze op telkens hij er eentje tegenkomt. Hup naar de dierenarts, met een maag vol steentjes. Zeer gevaarlijk voor de gezondheid van je hond. -> probleemgedrag.
  • Je hond vindt het geweldig om aan je tenen te likken tekens deze in zijn buurt komen. Jij houdt niet zo van die kriebels -> ongewenst gedrag.
  • Je hond likt/krabt obsessief aan zijn eigen poot, tot bloedens toe, met infecties tot gevolg. Groot probleem voor je hond -> probleemgedrag.

Is het al wat duidelijk? Of toch nog een voorbeeldje?

  • Je hond volgt je overal in huis, van in de keuken tot op het toilet. Als je niet oppast struikel je en breek je je been. Zeer onhandig en vervelend -> ongewenst gedrag.
  • Je wil even wat boodschappen doen en je hond kan niet mee, maar wanneer die alleen moet zijn raakt hij helemaal in paniek. Hij blaft de hele buurt bij elkaar en bijt de stoelen kapot. Zijn stressniveau schiet de hoogte in en hij herstelt moeizaam -> probleemgedrag.

Ja Sarah, duidelijk, maar … hoe los ik dat op?

Wel, heb je even?
Een quick fix bestaat niet, helaas. Mocht er ergens een gouden knop bestaan om iets in 1 2 3 te veranderen, zou ik die ook wel willen hebben. Maar, helaas, dat gaat niet.

Voor ongewenst gedrag kom je al een heel eind met goede managementstrategieën, tips en tricks. Een goede hondenschool of hondencoach kan je daarbij helpen en ondersteunen.

Wanneer het over probleemgedrag gaat, spreken we vaak over hele specifieke situaties. Daar is geen kant-en-klare handleiding voor. Om het probleem tot op het bot aan te pakken en niet enkel de symptomen te bestrijden, heb je een duidelijk plan nodig. Gedragstherapeuten hebben een heel arsenaal aan vaardigheden en kennis om met jou en je hond aan de slag te gaan richting een meer ontspannen leven.

Zit jij met vragen over ongewenst gedrag? Loop je zelf ergens tegenaan? Aarzel niet om contact met me op te nemen. Ik bekijk graag waarbij ik je kan helpen.

Wanneer ik zie dat het om probleemgedrag gaat, verwijs ik je met veel liefde door naar een collega hondenprof. Ik ben zelf geen gedragstherapeut.

Recente blogposts

Castratie, to do or not to do?

Castratie, to do or not to do?

Castratie is een gevoelig thema en dat bleek maar weer eens toen dit tijdens de opleiding ‘Hondentrainer’ aan bod kwam. De gemoederen laaiden hoog op. Er zijn voor- en tegenstanders. Die zullen er altijd zijn. Maar waarom blijft dit zo’n felbesproken onderwerp?Ook wij...

Trainingshulpmiddelen als reddende engel?

Trainingshulpmiddelen als reddende engel?

“Honden met een tuig aan trekken. Dat is het effect van een tuig. Ze hangen met hun volle gewicht naar voor en sleuren je zo overal naartoe.” Let’s break it right away, ook honden aan een halsband kunnen je overal naartoe sleuren. Uitspraken als deze hierboven hoor ik...