Hondsdolheid, dol-fijn of bloedserieus?

Jul 27, 2021 | Gezondheid

28 september is Internationale dag tegen hondsdolheid. 

Hondsdolheid, ook bekend als Rabiës, is een razend snelle infectieziekte en daarbij ook een zoönose. Het gaat dus van dier op mens over door het speeksel via een beet. Het  zorgt voor een dodelijke hersenontsteking. Eens gebeten door een besmet dier en na het ontwikkelen van symptomen is hondsdolheid voor zowel mens als dier altijd dodelijk. Er bestaat geen genezing. Mocht je toch gebeten worden is een snelle reactie belangrijk. Binnen de 24-48u moet je ingeënt worden of krijg je in ernstige gevallen antistoffen toegediend. Eenmaal je symptomen ontwikkeld, is het te laat en is er helaas niets meer aan te doen.

Sinds 2001 is België volledig Rabiës-vrij. Dat wil zeggen dat er geen gevallen meer zijn gemeld bij mensen, honden of vossen. Voor vleermuizen geldt een strikte surveillance. Daarbij is uitkijken dus nog steeds de belangrijkste boodschap.

Hondsdolheid kan voorkomen worden door preventief te vaccineren. Gezien het Rabiës-vrij zijn van België is er geen verplichting van de overheid uit om je als mens te laten vaccineren. Ga je naar gebieden buiten Europa wordt het aangeraden, maar ook hier niet verplicht. 

Je hond, kat of fret is wel verplicht ingeënt te worden tegen Rabiës wanneer die vanuit België naar een ander land (binnen Europa) reist. Dit kan ten vroegste vanaf het moment dat je hond 12 weken oud is. Ook honden die vanuit andere landen naar België worden geïmporteerd, moeten gevaccineerd zijn. Een vaccinatie is drie jaar geldig. Elke drie jaar herhalen is dus de boodschap.

Verplichte vaccinatie, een goede opvolging en Rabiës-vrij sinds 2001? Geen probleem dus? 

Euhm, jammer genoeg wel. Er schuilen altijd gevaren. Eén daarvan is de broodfok. Net als met alle andere regels, nemen ze het ook niet zo nauw met de rabiës regels en worden ze daarbij geholpen, waardoor niet-beschermde honden, niet of te vroeg gevaccineerd, België kunnen binnen geraken en ons Rabiës-vrij land opnieuw kunnen besmetten.  Koop dus ook om deze reden nooit een pup bij een broodfokker. 

Hoe zit het bij jou? Ben jij in orde met de vaccinatie van je lieverd(s)?

Recente blogposts

Castratie, to do or not to do?

Castratie, to do or not to do?

Castratie is een gevoelig thema en dat bleek maar weer eens toen dit tijdens de opleiding ‘Hondentrainer’ aan bod kwam. De gemoederen laaiden hoog op. Er zijn voor- en tegenstanders. Die zullen er altijd zijn. Maar waarom blijft dit zo’n felbesproken onderwerp?Ook wij...